VDMU voor de muziek uit

over de toekomst van muziek

over

Voor de muziek uit is een on- en offline debat over de toekomst van muziek in alle soorten en maten. Ben je een prof of een liefhebber? Discussieer hier mee over brandende kwesties rond het programmeren, maken, spelen, componeren en verkopen van muziek, nu en straks.

Het Fonds Podiumkunsten en de Johan Wagenaar Stichting faciliteren dit debat, omdat de muzieksector zichzelf door allerlei veranderingen in de samenleving geconfronteerd ziet met wezensvragen. Die betreffen vooral de wisselwerking tussen het publiek en dat wat er gemaakt wordt. Muziek is overal. Iedereen luistert, en een kwart van het land maakt zelf muziek. Maar de manier waarop verandert radicaal. Voorkeuren voor muzikale invloeden, genres, media en luisterplekken kantelen. Toekomstverwachtingen over de belangstelling voor klassieke en hedendaagse ‘kunstmuziek’ zijn schrikbarend, terwijl de exportwaarde van pop en dance door blijft groeien. We luisteren met zijn allen met oordopjes in, en hunkeren tegelijk naar belevenis en ontmoeting. Publiek kiest zijn eigen weg.

Het is tijd voor een diepgaand gesprek over de consequenties hiervan. Wat betekent het voor concertzalen? Wat is het publiek van morgen? En wie de programmeur? Heeft muziek die zich niets aantrekt van de alledaagse muziekervaring een toekomst? Hoe neem je luisteraars mee naar onbekend terrein? Wat zijn de ingrediënten voor een geslaagd concert, en hebben we daar een tempel voor nodig of een weiland? Kan de gecomponeerde muziek iets leren van de pop, de jazz iets van de klassieke muziek, muziek iets van theater?

Over deze en andere vragen kan je een jaar lang meedebatteren. Er zijn vier debatrondes. Elke ronde geven twee schrijvers het startsein en hun ongezouten mening in een blog waarop gereageerd kan worden via deze website, twitter en Facebook.

Elke ronde is er ook een klein live debat. De uitkomsten lees je op deze website. Mei 2015 maken we de stand van zaken op. Met veel muziek en veel publiek.

contact